sâmbătă, 17 noiembrie 2007

02-06-2006

"Nici o altă industrie tămîiată de candela Fiscului nu aduce atîţia bani cît produce rock-ul, fără să fure de la nimeni"


La sfîrşitul lunii trecute, Botoşaniul a găzduit prima ediţie a Festivalului "HeartRock", organizat cu sprijinul cunoscutului Mihai Mălaimare. Preşedintele festivalului a fost Petre Magdin, un mare susţinător al rock-ului românesc.

"Nici o altă industrie tămîiată de candela Fiscului nu aduce atîţia bani cît produce rock-ul, fără să fure de la nimeni"

D-sa este cunoscut iubitorilor de rock şi prin celebra "Întîlnire de la Miezul Nopţii", o emisiune ce i-a purtat semnătura şi a fost găzduită de TVR. De fapt, din 1974, Petre Magdin este mesager al rock-ului la TV. Am stat de vorbă cu d-sa despre rock, considerat una dintre profesiunile sale de credinţă.

– Domnule Petre Magdin, festivalul ce s-a desfăşurat de curînd la Botoşani poate fi înscris în şirul acţiunilor de resuscitare a rock-ului autentic?

– Rock-ul nu are nevoie de resuscitare. Rock-ul autentic există de la începutul lui şi pînă în zilele noastre. Numai că la noi, în România, mai apare cîte un prostănac pe te miri ce funcţie şi zice că rock-ul nu mai este la modă. Or, rock-ul nu este o modă. Îmi place să demonstrez că alături de creatorii de muzică şi iubitorii de rock, acest gen este artă, cultură şi industrie. Este o artă pentru că artiştii care o fac sînt oameni de talent şi arta presupune talent, îndrăzneală şi originalitate; cultură, pentru că rock-ul este o marcă de nobleţe a veacului în care trăim şi transmite urme copiilor noştri, stră-stră-strănepoţilor noştri. Rock-ul este cultură pentru că lasă urme şi luptă împotriva prostiei omeneşti. Şi este industrie pentru că nici o altă industrie tămîiată de candela Fiscului nu aduce atîţia bani, cît produce rock-ul fără să fure de la nimeni. ci doar apelînd la talent şi la cinste. Noi nu avem ce să resuscităm. Totul este ca şi alţi oameni de valoare şi de bună-credinţă să aibă acolo la ei acasă astfel de iniţiative extraordinare cum a avut deputatul, actorul şi directorul Teatrului "Masca", Mihai Mălaimare.

– Mă refer la faptul că în ultima perioadă în prim plan ies fel de fel de formaţii cu o valoare îndoielnică...

– Faptul că există şi alţii nu are nici o legătură cu lipsa de atenţie pe care o suportă în momentul de faţă rock-ul de la mai-marii noştri. Dar cînd spun asta nu mă gîndesc la Guvern, la preşedinte, la prim-ministru, nu ei trebuie să se ocupe cu asta. Rock-ul trebuie să-l facem noi, oamenii de rock, şi trebuie să fim interesaţi, dar să şi găsim sprijin în altă parte. Ceea ce, iată, acuma se întîmplă, sînt sponsori. Dar fără bună-credinţă şi fără ambiţia să faci ceva pentru locul de unde ai plecat, pe care îl reprezinţi, aşa cum face Mihai Mălaimare (originar din Botoşani – n.r.) nu poţi rezolva lucrurile. Rock-ului nu-i merge deloc rău, poate că e un moment în care căutările sînt mai lungi şi manifestările întîrzie să apară. Faptul că există alte trupe, inclusiv manelele, nu înseamnă că trebuie să dăm vina pe acestea. Una-două, gata ne aruncăm pe manele. Nu e adevărat, manelele pot să existe şi pop-ul poate să existe, şi rock-ul poate să existe.

– Şi totuşi de ce insistă unii pe autenticitate în muzică?

– Este o prostie să se vorbească de autenticitate în muzică. Rock autentic e cel pe care-l creează compozitorul respectiv şi-l interpretează. E autentic pentru că l-am creat eu. Tot ce fac eu pentru mine e autentic.

Un comentariu:

trubadur spunea...

Petre Magdin, este omul care merita statuie, pentru toate sacrificiile pe care le-a depus, in regimul comunist, de dragul trupelor rock si nu numai. A avut curajul sa infrunte sistemul comunist, pentru a salva valorile muzicale romanesti. Toata stima. Merita premiat de Base.